Hur våra fysioterapeuter i Göteborg arbetar med kvinnohälsa

För att du som kvinna ska må bra krävs ibland specialiserad kunskap om kvinnohälsa. Det kan innebära både vård för kroppen och psyket. Här kan du läsa om hur våra fysioterapeuter arbetar med kvinnohälsa i Göteborg.

Kvinnohälsa och fysioterapi

Kvinnohälsa, och särskilt fysioterapi med fokus på kvinnor, har tyvärr länge varit ett bortglömt område inom vården. Dessutom finns det många som inte vet om att kvinnor kan behöva särskild vård. Det gör att många kvinnor går runt och har ont utan att veta om att det kan åtgärdas med särskilda övningar. 

En av orsakerna är att kvinnohälsa är ett väldigt brett begrepp. Det kan kännas svårt att navigera i den djungel av vårdval som finns. Det här vill vi ändra på. Vi vill både informera om de möjligheter som finns, och erbjuda hjälpen i sig. 

En utökad fysioterapi

Hur ser då fysioterapi ut när det kommer till kvinnohälsa? I det stora hela handlar det om att hjälpa dig att hjälpa dig själv. När vi designar ett rehabiliteringsprogram gör vi det i dialog med dig och dina önskemå samt med utgångspunkt i dina problem eller begränsningar. Själva processen går i den takt som du är bekväm med. 

Mer praktiskt finns det flera olika delar av kvinnohälsa som vi kan hjälpa dig med.

Bäckenbottenträning

Bäckenbotten – det vill säga det “golv” av muskler som håller upp de inre organen som urinblåsa och livmoder – kan försvagas i samband med graviditet, förlossning, eller ålder. En stark bäckenbotten är viktig för att minska problem med urin och det som kallas framfall. Vi hjälper dig med ett träningsprogram som inte endast inkluderar bäckenbotten utan även rumpa, mage, och lår. 

Klimakteriebesvär

Alla kvinnor genomgår klimakteriet, det vill säga när mensen upphör. På grund av den minskade östrogenproduktionen upplever många kvinnor smärta. Genom fysisk träning kan du minska dina klimakteriebesvär. Till exempel kan konditionsträning minska värmevallningar och styrketräning motverka benskörhet. 

Andra typer av kvinnohälsa

Bäckenbottenträning och vård av klimakteriebesvär är det som de flesta tänker på när det kommer till kvinnohälsa. Men vi erbjuder även andra typer av kvinnohälsa som breddar begreppet. Till exempel kan du få akupunktur för hjälp med värmevallningar. Men du kan också få hjälp med stress och sömn. 

image

En fysioterapeut för alla 

Om du är intresserad av fysioterapi och kvinnohälsa i Göteborg är du välkommen att kontakta oss på Active. Vi finns i Kinna, Kungälv, Landvetter, och centrala Göteborg. Hos oss kan du få en individanpassad vård av legitimerade fysioterapeuter helt utifrån dina egna önskningar och behov. Dessutom erbjuder en stor mängd annan vård, som neurovård och akupunktur. Om du inte har möjlighet att ta dig till vår mottagning kan vi göra hembesök. Om du är intresserad av fysioterapi och kvinnohälsa i Göteborg kan du kontakta oss så får du en tid inom tre dagar.

FAQ

Vad är speciellt med kvinnohälsa?

Kvinnohälsa är vård som riktar sig till dig med vulva, livmoder, slida, eller äggstockar. Man fokuserar på problem som kan uppstå i samband med dessa.

Vad för slags fysioterapi erbjuds till kvinnor?

Fysioterapi med kvinnohälsa är ett brett begrepp som innefattar en mängd olika vårdalternativ. Några av de vanligaste är bäckenbottenträning, hjälp med klimakteriebesvär, och mammagrupper.

Hur mycket kostar fysioterapi?

Hos oss täcks fysioterapi av högkostnadsskydd, vilket gör att kostnaden ligger på 100 kr per tillfälle. Det är gratis över 85 års ålder och under 20 års ålder.