Patientavgift 200 kr. Frikort gäller. Ingen remiss krävs.

Neurovårdteamet Kungälv

Tillgängligt i Kungälv

Vad erbjuder vi?

Förutom övrig beskriven rehabilitering erbjuder vi i Kungälv även: 

LSVT BIG och LSVT LOUD

LSVTⓇ (Lee Silverman Voice Treatment) är en välbeprövad behandlingsmetod med stort vetenskapligt stöd i flera vetenskapliga studier. Den är utformad för personer med Parkinsons sjukdom och finns dels som LSVT LOUD där man arbetar med att få till en starkare röst och därmed ett tydligare tal och dels som LSVT LOUD där man arbetar med stora rörelser för att förbättra balans och rörelseförmåga. Man arbetar dock alltid utifrån individuellt uppsatta mål och med motiverande material och övningar. 

Det är en intensiv behandling där du träffar din terapeut vid 16 tillfällen under fyra veckors tid. Behandlingen innehåller även hemuppgifter och du får verktyg för att fortsätta att hålla din röst i form eller bibehålla balans och rörelseförmåga på egen hand efter avslutad behandling. 

Uterehab

Ett par gånger per år erbjuder vi rehabilitering i vår utegrupp på en kolonilott i Iskällans koloniområde, med skogsområde i nära anslutning. 

Träningen varierar utifrån deltagarnas behov och sker i grupp tillsammans med arbetsterapeut/fysioterapeut/logoped från mottagningen. Träningen går att kombinera med träning på mottagningen. 

Under träningstillfällena finns möjlighet att i olika moment träna arm-/handfunktion, balans, styrka, språk, tal/röst samt avslappning/mindfulness i en härlig miljö tillsammans med andra. Vi fokuserar även på vikten av att ta pauser och det finns inget krav på prestation eller att avsluta påbörjad aktivitet. Vi har gemensam fika och reflektion vid varje tillfälle. 

Att vara i naturen kan ha en positiv inverkan på stress och bidra till fysisk och psykisk hälsa. Det blir även ett tillfälle till social gemenskap med övriga deltagare. 

Man behöver kunna ta sig till Iskällans koloniområde på egen hand (eller med hjälp av närstående) då det inte är möjligt att boka sjukresa till platsen.

Om du är intresserad av att vara med i Utegruppen ta kontakt med receptionen eller boka in tid för nybesök. 

Lära och bemästra – en patientutbildning för dig som har drabbats av en stroke

Vi erbjuder regelbundet patientutbildningen Lära och bemästra för dig som har drabbats av en stroke. Syftet är att du ska få mer kunskap och bli tryggare i din vardag, men även att få träffa andra personer i liknande situation och dela erfarenheter och lära av varandra. 

Lära och bemästra är ett kursupplägg där deltagarnas erfarenheter och information är lika viktiga delar. Kursen baseras på deltagarnas frågor, vilka samlas in vid första tillfället. Sedan hjälps vi åt att besvara och/eller diskutera de frågor och frågeställningar som kommit upp. 

Kursledarna är två personer från neurovårdteamet och en person med egen erfarenhet av att ha fått en stroke och som levt med kvarvarande symtom under flera år. Vid behov tar vi hjälp av experter från andra områden för att hjälpa till att svara på era frågor. Det kan till exempel vara läkare, kurator eller biståndshandläggare. 

Man träffas i grupp på 6-10 personer vid fyra tillfällen samt ett uppföljningstillfälle. Varje träff är ca två timmar lång, inklusive paus med fika. 

Låter det intressant är du välkommen att kontakta oss på 031-919600 för att anmäla dig eller få mer information!